4 min läsning

Topp 5 trender för förpackningsdesign 2024

Topp 5 trender för förpackningsdesign 2024

I den ständigt föränderliga världen av förpackningsdesign suddas gränsen mellan form och funktion ut, vilket omvandlar vanliga förpackningar till extraordinära upplevelser. Den legendariska designern, Dieter Rams, sa en gång, "Bra design är så lite design som möjligt." Detta minimalistiska mantra ekar genom tiden och påminner oss om att kärnan i effektfull förpackningsdesign ligger i enkelhet, tydlighet och en djup koppling till konsumenten.

I år är trenderna mer än bara estetiska val; de är en spegling av en värld som anpassar sig till nya normer - en värld där förpackningen inte bara handlar om skydd och bevarande utan också en förlängning av varumärkets röst och ett förkroppsligande av användarens värderingar. Från hållbara material som tilltalar den miljömedvetna konsumenten till interaktiva element som överbryggar klyftan mellan digitalt och fysiskt, sätter de topp 5 trenderna inom förpackningsdesign för 2024 att omdefiniera vår interaktion med produkter, gör varje uppackning till ett äventyr, varje blick till ett samtal och varje beröring till ett minne.

Låt oss påbörja denna resa genom de senaste innovationerna och designerna som lovar att forma förpackningsindustrin 2024, och säkerställa att varje produkt inte bara sticker ut på hyllan utan också resonerar djupt med vår tids ethos. I Rams ord, låt oss utforska hur att göra "mindre" faktiskt kan betyda "mer" i att skapa meningsfulla, minnesvärda förpackningsdesigner som fångar och förtjusar.

 

1. HÅLLBARA FÖRPACKNINGAR

 

Inne: Med ökad medvetenhet om miljöfrågor förblir hållbara förpackningar en topptrend för 2024. Varumärken väljer miljövänliga material såsom återvunnet papper, biologiskt nedbrytbara plaster och komposterbara alternativ. Minimalistiska designer som använder färre resurser och fokuserar på återvinningsbarhet vinner terräng. Till exempel har företag som Lush antagit naken förpackning, och eliminerat onödiga förpackningsmaterial helt.
Arlas förpackningsstrategi ligger perfekt i linje med hållbarhetstrenden. De siktar på att uppnå 100% återvinningsbara förpackningar för egna märkesvaror år 2025 och slutföra utfasningen av fossilbaserad virginplast år 2030. Dessutom siktar Arla på att göra allt förpackningsmaterial - inklusive papper, kartong, plast och metall - helt cirkulär senast 2030.

Arla-sustainable-packaging (1) (2)

Ersätt plast med papper eller bioplaster.

arla-milk (1) (1)
Limit your brand’s packaging waste with linerless labels, ingenious laminate solutions and more.
sustainable packaging
Educate your consumers.
eco-friendly packaging
Design for reusability.
eco-friendly-food-packaging
Use bio-based, biodegradable and compostable packaging.

Ute: Överdriven plastförpackning och icke-återvinningsbara material faller ur favör på grund av deras negativa miljöpåverkan. Konsumenter blir mer medvetna om sitt koldioxidavtryck, vilket tvingar varumärken att tänka om sina förpackningsval. Designer som prioriterar estetik över hållbarhet förlorar relevans på dagens miljömedvetna marknad.


 

2. MINIMALISTISKA OCH RENA DESIGNER

 

Inne: På de välfyllda hyllorna i butiker och onlineplattformar sticker minimalistiska förpackningsdesigner ut för sin enkelhet och elegans. Rena linjer, gott om vitt utrymme och fokus på typografi skapar ett sofistikerat utseende som tilltalar moderna konsumenter. Till exempel stämmer Kesos förpackning överens med samtida minimalistiska designtrender, och prioriterar rena linjer, subtila bilder och en återhållen färgpalett. 

collabra-arla-keso (2)

Minimalistisk design lyfter fram viktig information som varumärke, produkttyp och nyckelfunktioner.

tork-paper-towel-minimalistic-packaging-design
Minimalistic packaging stands out by cutting through visual clutter.
Bakery-Packaging-Design
Minimalistic designs often have a timeless quality, reducing the need for frequent redesigns.

 

Ute: Överdrivet överlastade designer med röriga visuella effekter och överflödig text förlorar attraktion eftersom konsumenter dras mot enkelhet och lätthet att förstå. Komplexa förpackningsdesigner kan överväldiga shoppare och urvattna varumärkesbudskapet, vilket gör det svårare för produkter att sticka ut på en överlastad marknad.

 

3. PERSONLIGT OCH ANPASSNING

 

Inne: Personliga förpackningsupplevelser fortsätter att vinna mark 2024, drivna av framsteg inom tryckteknik och dataanalys. Varumärken utnyttjar kunddata för att skapa skräddarsydda förpackningsdesigner som resonerar med individuella preferenser och beteenden. Från anpassningsbara etiketter till begränsade upplagor av förpackningssamarbeten, tillför en unik touch som främjar konsumentlojalitet och engagemang. Till exempel, namnpersonalisering: ett enkelt tillvägagångssätt, sett i framgången med Coca-Colas kampanj "Dela en Coke", där flaskor trycktes med populära namn. Kunderna njöt av jakten på flaskor med sina egna namn eller namnen på vänner och familj, vilket gjorde produkten till en personlig och delbar upplevelse.

shake a coke (1) (1)

En av de mest ikoniska och framgångsrika marknadsföringskampanjerna från Coca-Cola är kampanjen "Share a Coke".

snickers-packaging-design (1)
The wrappers provide fans with humorous, personalized ways to show how they take on entirely different personality traits when they’re hungry

 

Ute: Generiska, enhetliga förpackningsdesigner blir föråldrade eftersom konsumenter söker mer meningsfulla kopplingar till varumärken. Massproducerade förpackningar saknar den personliga touchen och exklusiviteten som moderna shoppare eftersträvar, vilket leder till minskad samhörighet med, och lojalitet till varumärket. 

4. INTERAKTIVA OCH ENGAGERANDE FÖRPACKNINGAR

 

Inne: Interaktiva förpackningsdesigner som engagerar flera sinnen fångar konsumenternas uppmärksamhet och driver varumärkesengagemang. Augmented reality (AR) förpackningar, QR-koder och NFC-aktiverade taggar erbjuder uppslukande upplevelser som sträcker sig utöver den fysiska produkten. Till exempel har dryckesvarumärken som Coca-Cola använt AR för att skapa interaktiva förpackningskampanjer som låter konsumenter låsa upp digitalt innehåll via sina smartphones.

qr-code-on-packaging (2)

Genom att lägga till en QR-kod på förpackningen kan kunder enkelt få tillgång till mer produktinformation.

Jack Daniel’s AR app (1)
Jack Daniel’s released an AR app turning bottle labels into pop-up book-style dioramas showcasing the whiskey-making process.
Ribena-AR-packaging

Ribena introduced an AR experience with the app "Doodle Your World," allowing users to enhance their surroundings with doodles to "Make It More Ribenary."

Ute: Statiska förpackningsdesigner som inte tillhandahåller något ytterligare värde eller engagemang förlorar relevans i dagens digitalt anslutna värld. Konsumenter förväntar sig att varumärken erbjuder interaktiva upplevelser som förbättrar deras övergripande produktresa, och statiska förpackningar uppfyller inte längre dessa förväntningar. 

 

5. RETRO OCH NOSTALGISKA DESIGNER

 

Inne: Nostalgi fortsätter att vara ett kraftfullt marknadsföringsverktyg 2024, där varumärken drar nytta av retroinspirerade förpackningsdesigner för att framkalla känslor av nostalgi och emotionell koppling. Vintagetypografi, retrofärgpaletter och återblickslogotyper transporterar konsumenter tillbaka i tiden, skapar en känsla av bekantskap och komfort. Varumärken som PepsiCos Mountain Dew har framgångsrikt återupplivat retroförpackningsdesigner för att resonera med nostalgiska konsumenter. Till exempel utnyttjar Kavli skickligt denna trend inom sina förpackningar genom att kombinera livfulla, slående färger med engagerande illustrationer i en nostalgisk retrostil. 

Collabra-kavil-cest-la-brie (1) (1)
Att integrera retroelement sticker ut genom att erbjuda en unik och distinkt estetik.
retro-packaging-design (2)

Retro designs evoke nostalgia, triggering positive emotions in consumers.

retro-design-1
Brands use nostalgia to build timeless appeal, reinforcing loyalty and trust.

 

Ute: Generiska, fabriksmässiga förpackningsdesigner utan personlighet eller historia förlorar mark till mer autentiska och nostalgiska alternativ. Konsumenter dras till varumärken som berättar en övertygande historia och framkallar känslor, vilket gör generiska designer till synes tråkiga och lättglömda i jämförelse.

 


 

När vi avslutar blogginlägget om förpackningsdesigntrenderna 2024 inser vi att de inte bara är flyktiga stilar utan vägar till djupare kopplingar med konsumenter. Att omfamna hållbarhet, förenkla till det väsentliga, skapa personliga berättelser, främja interaktiva möten och återuppliva kära minnen - dessa trender är ditt verktyg för att skapa förpackningar som inte bara innehåller utan också fångar.

I denna dynamiska dans av design, där varje veck berättar en historia och varje färg startar ett samtal, har ditt varumärke möjligheten att inte bara ses utan att kännas. Detta är kärnan i bestående förpackningsdesign - och det är här Collabra avancerar. Som dina partners i förpacknings- och artwork management är vi här för att hjälpa dig att utnyttja dessa trender och väva in dem i ditt varumärke. Låt oss tillsammans skapa förpackningar som tilltalar, och lämnar ett bestående intryck på hyllan och i själen.

 

Designfallgropar: Undvik dyra misstag | Collabra

Designfallgropar: Undvik dyra misstag | Collabra

ATT SKAPA NY FÖRPACKNINGSDESIGN ÄR SPÄNNANDE. OCH MYCKET ARBETE. VORE DET INTE FANTASTISKT OM DET OCKSÅ BLEV SOM DU TÄNKT DIG TILL SLUT, SÅ ATT ALLT...

Read More
Hur Man Skapar Effektiva Design Feedback Loops Med Cway

Hur Man Skapar Effektiva Design Feedback Loops Med Cway

I den snabbrörliga världen av design och produktutveckling är det avgörande att skapa effektiva design feedback loops. Det handlar inte bara om att...

Read More